ketvirtadienis, gegužės 17, 2018

Bubiai - Bubių kaimas


Anksti pavasarį Keliauk Su Augintiniu apsilankė Bubiuose. Bubiai tai kaimas esantis Šiaulių rajono savivaldybės teritorijoje. Nors ir nedidelio ploto, tačiau turintis daug ką parodyti kaimelis. Mes savo vizitą pradėjome nuo Bubių dvaro.




Bubių dvaras egzistavo jau ganėtinai seniai, dar XVIII – XIX a. sandūroje. Jo pradžia siejama su Jekaterina II, kuri Bubius padovanojo savo numylėtiniui Platonui Zubovui. Tik atsiradus dvarui jame buvo įsteigta ir mokykla, kurioje buvo galima išmokti lietuvių kalbos. Nors dvaro gyvavimo metais tai buvo labai svarbus kultūros centras, šiuo metu yra beveik išnykęs. Keli išsaugoti pastatai buvo rekonstruoti ir dabar tarnauja kaip restoranas - viešbutis. Galite apsukti ratelį, apžiūrėti apylinkes ir pakvėpuoti grynu oru. Deja restoranas nėra draugiškas gyvūnams. Tad teks pasirūpinti nuosavais užkandžiais ar maistu.

Aplankę Bubių dvaro apylinkes pasileidome link Bubių piliakalnio, kurio papėdėje telkšo Bubių tvenkinys. 422 ha Bubių tvenkinys, suformuotas 1973 m. yra lengvai randamas ir turi savo nurodomuosius ženklus, tačiau atves jus į paplūdimį, kuris yra kitapus piliakalnio. Norėdami patekti prie piliakalnio galite arba praeiti šonu per miškelį, arba privažiavę paplūdimio aikštelę laikytis kairės ir nuvykti arčiau piliakalnio (GPS puikiai žino kur yra Bubių piliakalnis). Deja, bet labai arti privažiuoti vis tiek nepavyks, nes ten draudžiama važinėti automobiliais.

Taigi, pagaliau radus piliakalnį (jis puikiai matomas) galėsite pasiimti savo užkandžius ir lipti į jį. Viršuje rasite vietelę puikiai tinkančią iškylai. Tik nepamirškite kad vasarą ten mėgsta užsukti ir kiti lankytojai. Iki piliakalnio veda aiškus ir tvarkingas takelis, į viršų padės užlipti mediniai laiptai. Galėsite nulipti kitoje pusėje ir pasigrožėti upe, bei takeliu apeiti aplink piliakalnį. Kiti laipteliai nuves prie medžių ir kapinaičių. Pro ten galėsite grįžinėti link savo automobilio. Piliakalnyje stovėjo Dubysos pilis, kurią 1348 m. vasario mėnesį užpuolė ir sugriovė Livonijos Ordinas. Atstatytą pilį Ordinas vėl sugriovė 1358 m. sausio 24 d., tuomet žuvo 100 jos gynėjų. Piliakalnis datuojamas I tūkst. viduriu - XIV a.


Taip pat kaime yra keli gamtos paveldo objektai: seniausios Lietuvoje „Penkios Bubių tuopos“, kurių aukštis 34 m, kamienų skersmuo 1,3 metro, Grafo D. Zubovo ąžuolų alėja, Ventos-Dubysos perkaso pušys. Tai labai graži ir jauki vieta, verta aplankyti ne tik vasarą bet ir žiemą. 



Gal turite pasiūlymų ar norėtumėte kad pirma patikrintume kokybę ir patogumą vietoj Jūsų? Sakykite! Man parašyti galite čia. Taip pat mus galite sekti InstagrameJei norite atrasti naujas vietas patys tačiau nežinote kaip sužinoti kur galima lankytis su augintiniu rekomenduoju sekti Draugiški gyvūnams.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą