ketvirtadienis, birželio 28, 2018

Kernavė

Kernavė, ar teko girdėti apie tokį miestelį? Manau, kad teko visiems. Keliauk Su Augintiniu taip pat aplankė Kernavę. Ekspertė Foksė kartu su drauge dairėsi po piliakalnius ir jų apylinkes. Baltas kalnas esantis netoliese taip pat nebuvo pamirštas. Kelionės ir augintiniai, kas gali būti geriau?! Taigi išvykome anksti ryte, nes anot sinoptikų laukė karšta diena. Kernavė tai toks mažas ir labai gražus miestelis su gilia istorija ir gražiais vaizdais. Turbūt mes visi, kai buvome maži, ten lankėmės su mokyklos ekskursija. Tačiau ar dar ką nors atsimename? Priminsiu.
Kernavė tai pirmoji žinoma Lietuvos kunigaikštystės sostinė, paminėta metraščiuose dar XIII a. antroje pusėje. Ją rasite dešiniajame Neries krante, kuris dabar dar žinomas kaip Pajautos slėnis. Tuo metu kai buvo įkurta Kernavė, joje gyveno daugelis amatininkų, šaltiniuose ir pagal archeologinius atradimus žinoma, kad tai buvo gana turtingi gyventojai. Tai buvo itin svarbus miestas su pirmąja valdovo rezidencija ir įspūdinga gynybinių įtvirtinimų sistema. 

Pajautos slėnis susideda iš penkių piliakalnių, kurie visi turi savo legendas ir pasakojimus. Pilies kalnas, Aukuro kalnas, Mindaugo kalnas (arba Mindaugo sosto piliakalnis), Lizdeikos kalnas ir Kriveikiškio piliakalnis. Prieš važiuodami aplankyti Kernavės, būtinai pasidomėkite ir legendomis. Taip vizitas taps kur kas įdomesnis ir įspūdingesnis, ypač jei vykstate su vaikais. 

Nuvykti į Kernavę tikrai nebus sunku, tai galite padaryti skirtingais keliais ir matysite aiškiai sužymėtą kelią. Taip pat naudojantis GPS sistema, rasite be jokio vargo. Atvykę, pamatysite automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje galite laisvai palikti automobilį. Ji yra nemokama. Tačiau vasaros metu, esant gausiam lankytojų kiekiui, gali tekti ir labiau pasukti galvą kur palikti automobilį.  Taigi prisiparkavus galite pasukti prie pagrindinių vartų, link bažnyčios. Kai mes ten lankėmės jau buvo įrengti lankytojų srautų reguliavo mechanizmai, tačiau dar neapmokestinti. Neaišku, kaip yra dabar. Ženklų draudžiančių lankytis su augintiniu ar kitaip reglamentuojančių jų buvimą nėra. Todėl laisvai galite vykti kartu. 

Kai lankėmės mes, nebuvo daug žmonių, tai augintiniai lakstė laisvai, tačiau nepamirškite pasirūpinti, savo ir kitų saugumu, bei neteršti teritorijos. Esant reikalui, būtinai veskitės augintinius su pavadėliu ir/ar antsnukiu. Juk nenorėtume, kad dėl kurio nors iš mūsų, neatsargaus elgesio būtų apskritai uždrausta ten lankytis su gyvūnais.

Pasivaikščioję po piliakalnius, nepamirškite aplankyti ir Balto kalno atodangos, kuri yra visai netoli Kernavės. Apie Baltą kalną ir jo pažintinį taką, skaitykite čia.
Kernavės archeologinė vietovė – valstybinis Kernavės kultūrinis rezervatas, įkurtas 1989 m., nuo 2004 m. yra UNESCO Pasaulio paveldo sąraše. Legendomis apipintas Pajautos slėnis ir jo pakrašty stūksantys penki piliakalniai saugo paskutinės Europos pagoniškos valstybės sostinės liekanas.

Gal turite pasiūlymų ar norėtumėte kad pirma patikrintume kokybę ir patogumą vietoj Jūsų? Sakykite! Man parašyti galite čia. Taip pat mus galite sekti Instagrame. Jei norite atrasti naujas vietas patys tačiau nežinote kaip sužinoti kur galima lankytis su augintiniu rekomenduoju sekti Draugiški gyvūnams.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą