trečiadienis, rugpjūčio 08, 2018

Užutrakio dvaras


Keliauk Su Augintiniu komanda prisiminė, kad yra ir toks miestelis kaip Trakai. Ten apsilankėme jau senokai ir atradome miške pasislėpusį dvarą. Kitaip dar žinomą kaip Užutrakio dvaras. Jį rasti tikrai nėra sunku ir pamatysite iš toli. Tačiau važiuoti iki jo teks ir mediniu tilteliu. Nebijokite, sutvarkytu, neteks melstis važiuojant per jį.


Taigi keliautoja Foksė šį Užutrakio dvarą lankė ankstų pavasarį kai buvo šaltas ir ypač vėjuotas savaitgalis. Ausys sklaidėsi į visas puses, akys dairėsi ir kojos nešė kuo greičiau į šiltą patalpą. Deja, Užutrakio dvare į vidų augintiniams patekti negalima. Jiems leidžiama džiaugtis parku, tačiau draudžiama vedžioti palaidus. Sodybos lankymo taisykles galite rasti čia. Bet pradėkime nuo pradžių. Galvės ežero šiaurės rytiniame krante, Galvės ir Skaisčio ežerų pusiasalyje jūsų laukia Užutrakio dvaras. Pilnai pasiruošęs lankytojams, turi stovėjimo aikšteles, tad tikrai neteks sukti galvos kur palikti automobilį. Jos beje, yra nemokamos. Tik įėjus į teritoriją jus pasitiks žemėlapiai su aiškiu teritorijos planu ir sužymėtais objektais.

Parkas ten, tikrai didelis ir vaizdai gražūs, dabar vyksta nemažai atnaujinimo darbų, gražinamos statulos ir kiti senovėje buvę daiktai/objektai. Tvarkomi tvenkiniai ir želdiniai. Labai pasiseks jei apsilankysite dvare po žolės pjovimo. Tada atsiskleidžia visas grožis ir dvariškumas. Eidami parku rasite pavėsinių, statulų išlikusių dar nuo pirmųjų dvaro dienų. Jei vykstate vakare ar savaitgalį praverstų pasitikrinti Užutrakio dvaro Facebooke ar nevyksta koncertai ar gal būt dvare vyksta privatus renginys ir lankytojai nepriimami. 

Na, o dabar pakalbėkime apie patį dvarą. Kas tas Užutrakio dvaras ir kaip jis atsirado? O viskas prasidėjo dar XIX a. antrojoje pusėje. Tuo metu jį nusipirko Juozapas Tiškevičius. Dvaras ilgus metus priklausė Tiškevičių šeimai ir buvo labai prižiūrimas bei puoselėjamas. Jo valdos siekė net 800 hektarų (dėl šito ploto negaliu garantuoti, nes vienur rašo 600 kitur 800), o pačios rezidencijos net 80 hektarų. Įsivaizduojate tokį dydį? Deja, kaip ir daugelį kitų nuostabių objektų, gerokai nuniokojo karas. Pirmiausia tai karo metais dvaras buvo nacionalizuotas, tada perdarytas į KGB pareigūnų sanatoriją, vėliau tapo vaikų stovykla. Dėl to buvo sunaikintas originalus rūmų planas, pristatyta papildomų pastatų, sudarkytas kraštovaizdis.

Dar vienas įdomus faktas apie Užutrakio dvarą yra tai, kad to meto gyventojai nesinaudojo keliu, o keldavosi tik vandeniu. Šioms reikmėms patenkinti buvo pastatytas keltininko namelis, kuris ir keldavo dvariškius per Galvės ežerą. Kunigaikščių alėjoje buvo įkurdinta Mergelės Marijos su Kūdikiu skulptūra, kad laimintų besikeliančius plaustu. Na, o kelias buvo skirtas tik ūkio reikmėms ir juo naudodavosi tik nekilmingieji.

Dabar dvaras priklauso Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijai kuri jį ir prižiūri bei rūpinasi nuniokotų objektų atgaivinimu.

Gal turite pasiūlymų ar norėtumėte kad pirma patikrintume kokybę ir patogumą vietoj Jūsų? Sakykite! Man parašyti galite čia. Taip pat mus galite sekti Instagrame. Jei norite atrasti naujas vietas patys tačiau nežinote kaip sužinoti kur galima lankytis su augintiniu rekomenduoju sekti Draugiški gyvūnams.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą