trečiadienis, rugpjūčio 28, 2019

Trakų Vokės Dvaras

Trakų Vokės dvaras patraukė Keliauk Su Augintiniu akį dėl savo pavadinimo ir buvimo vietos. Tuo metu ruošėmės vykti patyrinėti Trakų ir jų apylinkių, todėl šis dvaras puikiai tiko. Buvo pati pavasario pradžia, itin vėjuota ir nelabai norėjosi kelti koją iš namų.

Visgi mes jau buvome suplanavę kelionę ir tikrai nežadėjome jos atsisakyti. Tinkamai pasiruošę, ir apsirūpinę papildomais šiltais rūbais iškeliavome į istorinių lobių paiešką.

Trumpa informacija

Trakų Vokės dvaras randamas labai nesunkiai, galima privažiuoti prie pat jo arba sustoti prie įėjimo vartų. Mūsų apsilankymo metu 2018 metais, kelias nebuvo labai malonus ir asfaltuotas, todėl automobilį palikome šie tiek nuošaliau ir ėjome apžiūrėti dvaro pėsčiomis.

Kad ir kaip bebūtų keista, ne tik dvaro parkas, bet ir pats dvaras yra draugiški gyvūnams. Svarbu laikytis tvarkos ir susirinkti paliekamas dovanėles. Komunikacija vyksta labai sklandžiai, jei turite klausimų galite susisiekti Facebooke, kur jie man atrašė per keletą minučių.

Trakų Vokės dvaras ir jo istorija

Na, o dabar atsigręžkime į dvaro istoriją ir nusikelkime į tolimesnius laikus. Dvaro valdos buvo perduodamos iš rankų į rankas, kol XIX a. viduryje pasiekė Juozapą Tiškevičių. Tiškevičių giminė dvarą toliau leido iš rankų į rankas, tik jau giminių tarpe, dar 100 metų. 

Tačiau jiems čia labai patiko ir eigoje italų architektas Leonardas Janas Liudvikas Markonis suprojektavo rūmus remdamasis Varšuvos karalių rezidencijos pavyzdžiu. Vėliau atsirado ir atskiros vyrams, bei moterims skirtos lauko vonios. Tačiau tuometinio rūmų valdovo žmona sirgo džiova ir jie leido laiką vakaruose. 

Vėliau artėjant karui ir sekančios kartos Tiškevičiui mirus, likusi vieniša jo žmona su vaikais išsikėlė į vakarus. Taip Trakų Vokės dvaras liko stovėti vienišas ir pamirštas. 

Jo gyvavimo laikotarpiu tai buvo itin didingas dvaras, su rožių taku ir įvairiomis skulptūromis. Viduje buvo gausu brangių paveikslų, rankų darbo vienetinių baldų, krištolo sietynų, bei marmurinių židinių. 

Pamiršto dvaro išgyvenimai

Likęs stovėti vienas, dvaras daug kentėjo nuo vandalų ir turto grobstytojų. Visi vertingi daiktai buvo nusavinti ir dvaras nuniokotas. Kai baigėsi karas, 1945m. dvarą perėmė Ministrų Taryba, vėliau Dotnuvos žemdirbystės institutas, tada Lietuvos bajorų karališkoji sąjunga ir galiausiai 2014 m. Vilniaus savivaldybė. Nuo tada dvaras pradėjo atgyti ir tapo prieinamas visuomenei. 

Per keletą ateinančių metų planuojama atstatyti rožių kolekcijas ir atnaujinti parką, baigti renovuoti patį dvarą. Jau dabar dvare vyksta įvairūs renginiai, parodos ir visi norintys gali jame apsilankyti. Tik prieš atvykstant derėtų susisiekti ir įsitikinti ar tuo metu nevyksta privatus renginys ir bus galima tai padaryti. Kontaktus rasite čia.

P.S. Trakų Vokės dvare buvo filmuojami keli garsūs filmai, tokie kaip„Anna Karenina“, „Karas ir Taika“ 

Keliaudami į dvarą taip galite aplankyti Angelų kalvą, Užutrakio dvarą bei užkąsti HOME Lunch Cafe.

Gal turite pasiūlymų ar norėtumėte, kad pirma patikrintume kokybę ir patogumą vietoj Jūsų? Sakykite! Man parašyti galite čia. Taip pat mus galite sekti Instagrame. Jei norite atrasti naujas vietas patys, tačiau nežinote kaip sužinoti kur galima lankytis su augintiniu rekomenduoju sekti Draugiški gyvūnams.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą